wereldmuziek: topconcerten maart

22 Feb

For everybody living in the Netherlands or Belgium:

 

Topconcerten en uitgaanstips maart 2011

MixedWorldMusic.com-medewerkers tippen in maandelijkse rubriek

De medewerkers van MixedWorldMusic.com tipten de bezoekers van deze site voor het eerst in de maand oktober. Die pagina is zo goed gelezen dat we deze concert- en uitgaanstips voort gaan zetten. Wat tippen we als het beste, het meest bijzondere, het onmisbare op de Nederlandse en Belgische podia in de maand maart 2011? Vooral het begin van de maand is veelbelovend.

Boubacar Traoré

Na een vrij lange stilte is de charmante zanger-gitarist uit Mali terug. Zijn nieuwe album is ijzersterk. Benieuwd hoe de intensieve samenwerking met de Franse mondharmonicaspeler Vincent Bucher uitpakt.

2 maart Bimhuis Amsterdam, 9 maart in het Zuiderpershuis en 11 maart in Moliere, Brussel

A Tribute to Alan Lomax

Eerbetoon aan de Amerikaanse etnomusicoloog Alan Lomax met The Golden Glows, gitaargigant Roland van Campenhout (die Leadbelly-songs zal spelen) en de door Alan Lomax geregisseerde documentaire ‘The Land Where The Blues Began’. Onder auspiciën van het Alan Lomax Archive en The Association for Cultural Equity in New York.

3 maart AB Brussel, 4 maart De Roma in Antwerpen, 5 maart in de Handelsbeurs Gent.

Interactivo

Roberto Carcasses bracht in 2001 musici met verschillende achtergronden samen, wat resulteerde in de flexibele samenwerking Interactivo, een uitdrukking van het moderne Cuba. En nu eens geen son of guaracha, maar funktimba: modern Cubaans met invloeden uit reggae, rock, hiphop, jazz en soul. Hun tweede album Cubanos por el mundo dat in 2010 uitkwam, is een hommage aan alle Cubanen die er over de hele wereld verspreid zijn. Creatieve Afro-Cubaanse funk van topkwaliteit.

4 maart: Bimhuis, Amsterdam, 5 maart: Rasa, Utrecht

Shunsuke Kimura & Etsuro Ono

And now for something completely different: nieuwe Noord-Japanse muziek van een (tsugaru)shamisen-duo. De pittige, percussieve muziek die met deze driesnarige luit wordt gemaakt is niet traditioneel, maar pas sinds heel kort in zwang, vooral bij de jeugd. Kimura en Ono tourden al door de VS en Engeland en doen nu Nederland aan. Nieuw! Spannend.

6 maart: Rasa, Utrecht

Youssou N’Dour met Carlou D en Suzanna Owiyo Zelf altijd de moeite waard natuurlijk, maar bijzonderder is dat Youssou N’Dour twee interessante singer/songwriters presenteert: zijn landgenoot Carlou D (die vorig jaar een mooie cd uitbracht) en Suzanna Owiyo uit Kenya, voor Europa nog een te goed bewaard geheim.
8 maart, Bozar Brussel

K-Cube Fins trio met onder meer de virtuoze accordeonist Kimmo Pohjonen. De aangekondigde mix van Finse liederen, jazz, electronica, rock en avant-garde prikkelt de nieuwsgierigheid. In het kader van ‘De Accordeonslag’
10-3 Belgica, Dendermonde, 11-3 013, Tilburg, 12-3 Warande, Turnhout, 13-3 De Spil, Roeselaere, 15-3 De Oosterpoort, Groningen, 16-3 De Roma, Antwerpen, 17-3 CC Stroming, Evergem, 18-3 CC Ter Dilft, Bornem, 19-3 CC Ter Vesten, Beveren, 20-3 CC De Mol, Lier, 21-3 CC Leopoldsburg, Leopoldsburg

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba Reden: hoe vaak je ze ook al gezien hebt, de energie en stuwende groove van deze roots-band is onweerstaanbaar. Hoe eeuwenoude sounds je anno 2011 nog steeds kunnen opzwepen!
10 maart Zuiderpershuis, Antwerpen, 11 maart Tropentheater, Amsterdam, 12 maart Rasa, Utrecht, 15 maart Bozar, Brussel

Gitanes & Jazz Op 2 maart is Serge Gainsbourg 20 jaar dood. En dat wordt gevierd met Gitanes & Jazz, een literair en muzikaal eerbetoon. Met Serge van Duijnhoven, jazzmuzikant Edwin Berg, Dichters Dansen Niet, singer/songwriter Rick Treffers (singer/songwriter), Vitalski en dj Guuzbourg. 
12 maart Petrol Club Antwerpen

Gato Loco

Met hun New Yorkse psycho-mambo zal Gato Loco (de gekke kat) onder leiding van Stefan Zeniuk zowel liefhebbers van Latijns-Amerikaanse muziek als ook jazz- en funkpubliek fascineren. Met een bijzondere lineup (tuba in combinatie met bas, en veel percussie en drums) en een impulsieve show verassen ze hun publiek met een nieuwe, wel uiterst dansbare stijl. Wel niets voor fans van traditionele Cubaanse muziek!

12 maart, Grounds, Rotterdam

Juglares y Reyes del Vallenato Vallenato, afkomstig van de Caribische kust, is naast cumbia en salsa de bekendste muziekstijl uit Colombia. Juglares waren een soort van rondreizende troubadours die hun verhalen vertelden. Kenmerkend voor vallenato zijn vandaag de virtuoze accordeonspelers. De accordeon-koningen Náfer Durán en Oscar Ospino zullen het publiek via hun spel mee op een reis naar het zonnige Colombia nemen. Een aanrader voor iedereen die dacht dat de accordeon alleen in de Alpenregio te horen was. In het kader van ‘De Accordeonslag’.
12 maart Tropentheater Amsterdam, 13 maart Rasa, Utrecht

Anthony Joseph & The Spasm Band The Spasm Band staat onder leiding van de charismatische dichter/muzikant Anthony Joseph uit Trinidad. Een opwindend fris geluid in de wereldse funk en jazz; spoken word, voodoofunk, spirituele soul en free jazz met vleugjes Caribische calypso en soca.
18 maart Rasa, Utrecht

Estrella Morente

De dochter van cantaor Enrique Morente is als jonge sterke vrouw een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe flamenco. Een avond met haar belooft onvergetelijk te worden.

16 maart AB Brussel, 19 maart: Muziekgebouw Eindhoven, 20 maart: De Oosterpoort Groningen, 21 maart: Carré, Amsterdam

Renato Borghetti

Een spannende fusie van Braziliaanse folk met jazz, en een zeer goed ontvangen live-cd op ‘t Saphrane label, ik wil ‘t wel eens in ‘t echt zien en horen. In het kader van ‘De Accordeonslag’.

24 maart Tropentheater Amsterdam, 25 maart Rasa Utrecht

Buraka Som Sistema

De kudoro werd door Angolese immigranten meegenomen naar Portugal. Drie producers uit Lissabon, Lil John, dj Riot en Conductor pikten de muziekstijl op en gaven er een Europese technosound aan. Op haar debuut ‘Black Diamond’ wordt de groep geholpen door M.I.A.

25 maart Tour & Taxis Brussel (op festival Pias Nites), 16 april Festival Karma Hotel, Kursaal Oostende.

Tanar Catalpinar & trio De Turks/Nederlandse saz-speler en zanger Tanar Catalpinar is bekend van de baanbrekende Nederlandse groepen Acha, East Meets West en Turquoise. De troubadour put zijn inspiratie uit de traditionele muziek van de meest afgelegen uithoeken van Anatolië en Mesopotamië. Catalpinar is te gast met zijn trio.
27 maart Vrijstaat O. Oostende i.s.m. Muziekpublique.

Met bijdragen van: Saskia Bender, Jeanne Schmartz, Tineke van Brederode, Dieter van den Bergh, Elda Dorren en Ben Ackermans

Advertisements

One Response to “wereldmuziek: topconcerten maart”

 1. Jair Tchong February 22, 2011 at 4:07 pm #

  jammer dat jullie de start van Shuffle.Play @ Melkweg hebben gemist!
  9 maart Mulatu Astatke + support Batiband + dj Threesixty
  20 maart Konono No. 1 + dj mps PILOT, enige concert in Nederland
  1 april Nadara (lokatie: Sugarfactory) + dj mps PILOT, enige concert in Nederland
  26 mei Fatoumata Diawara
  24 april Staff Benda Bilili
  9 mei Talvin Singh (lokatie: Melkweg Rabozaal)
  13 mei Blick Bassy (lokatie: Sugarfactory)
  26 mei Fatoumata Diawara + dj Threesixty (Mali/Ivoorkust, in Oude zaal)
  meer info op http://www.melkweg.nl en http://www.facebook.com/shuffleplaymelkweg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: